Glisty – przyczyny

Infekcja glisty rozpoczyna się, gdy połykasz jaja obleńca.

Jajka mogą być obecne w jedzeniu, napojach lub w glebie, w której wyrosła żywność.

Spożywanie żywności uprawianej w zanieczyszczonej glebie może narazić Cię na infekcję. Możesz również zostać zarażony, jeśli dotkniesz zanieczyszczoną glebę rękami, a następnie zjesz bez uprzedniego mycia.

Zanieczyszczona gleba lub kupa może również zanieczyścić wodę, umożliwiając rozwój infekcji glistą poprzez picie skażonej wody.

Jak postępuje infekcja glista

Po połknięciu jaja glisty przemieszczają się do pierwszej części jelita cienkiego, znanej jako dwunastnica.

Po 1 do 2 tygodni z jaj wylęgają się larwy i przechodzą przez ścianę jelita do krwiobiegu, gdzie docierają do płuc. Larwy przejdą z płuc do gardła, gdzie zostaną połknięte. Ponieważ larwy są bardzo małe, nie będziesz świadomy tego procesu.

Po połknięciu larwy trafią do głównej części jelita cienkiego, gdzie dojrzeją do postaci dorosłych robaków. Dorosłe robaki mogą żyć do 2 lat.

Samice mogą znosić do 200 000 jaj dziennie. Jajka są uwalniane w twojej kupie. Od pierwszego spożycia jaj do wyprodukowania nowych mija od 60 do 70 dni.

Środowiskowe czynniki ryzyka

Infekcje glisty są najczęściej spotykane w częściach świata, w których:

  • dostęp do urządzeń sanitarnych jest ograniczony lub nie istnieje
  • jest przeludnienie
  • występuje wysoki poziom ubóstwa
  • istnieje duża populacja dzieci poniżej 5 roku życia
  • ludzka kupa jest powszechnie stosowana jako nawóz (znana jako „nocna gleba”)