Barwniki spożywcze i nadpobudliwość

Badania wykazały możliwy związek między niektórymi sztucznymi barwnikami używanymi w żywności a problemami z nadpobudliwością u dzieci.

Jeśli Twoje dziecko jest nadaktywne i ma trudności z koncentracją, pomocne może być ograniczenie tych kolorów w diecie.

Barwniki spożywcze związane z nadpobudliwością

Wszystkie dodatki do żywności – w tym sztuczne barwniki – posiadają „ numer E ”, co oznacza, że przeszły testy bezpieczeństwa i są dopuszczone do użytku w UE.

Sześć barwników żywności najbardziej związanych z nadpobudliwością u dzieci to:

  • E102 (tartrazyna)
  • E104 (żółcień chinolinowa)
  • E110 (żółcień pomarańczowa FCF)
  • E122 (karmozyna)
  • E124 (ponceau 4R)
  • E129 (czerwień allura)

Te kolory są używane w wielu produktach spożywczych, w tym w napojach bezalkoholowych, słodyczach, ciastach i lodach.

Czy moje dziecko powinno unikać tych barwników spożywczych?

Jeśli Twoje dziecko jest nadpobudliwe lub ma zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) , istnieją dowody na to, że unikanie sześciu barwników może pomóc.

Ale ważne jest, aby mieć świadomość, że:

  • nadpobudliwość może mieć wiele różnych przyczyn, w tym genetykę , a kolory żywności to prawdopodobnie tylko niewielka część problemu
  • usunięcie barwników z diety Twojego dziecka niekoniecznie doprowadzi do poprawy jego zachowania
  • związek między barwnikami żywności a nadpobudliwością nie jest do końca pewny – potrzebne są dalsze badania, aby to potwierdzić
  • nie musisz unikać wszystkich liczb E – istnieją setki różnych liczb E i większość z nich nie jest związana z nadpobudliwością

Jeśli uważasz, że dieta Twojego dziecka może wpływać na jego zachowanie, pomocne może być prowadzenie dziennika tego, co je i jak zmienia się jego zachowanie, abyś mógł dostrzec wszelkie wzorce.

Jeśli zauważysz możliwy związek między barwnikami żywności a ich zachowaniem, możesz sprawdzić, czy unikanie tych kolorów pomaga. Ale nie wprowadzaj drastycznych zmian w diecie swojego dziecka bez uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Jak uniknąć tych barwników spożywczych

Możesz uniknąć tych barwników spożywczych, sprawdzając etykiety żywności i szukając alternatywnych produktów, które ich nie zawierają.

Wszystkie sztuczne barwniki żywności powinny znajdować się na liście składników, podając ich numer E lub pełną nazwę.

Jeśli uwzględniono którykolwiek z sześciu barwników spożywczych, na etykiecie musi znajdować się również ostrzeżenie, że kolor „może mieć niekorzystny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.

Jeśli kupujesz jedzenie lub napoje bez opakowania, musisz zapytać producenta lub sprzedawcę, czy produkt zawiera sztuczne barwniki.

Food Standards Agency (FSA) ma więcej informacji na temat: