Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa to trudności w trawieniu niektórych pokarmów i nieprzyjemna reakcja fizyczna na nie.

Powoduje objawy, takie jak wzdęcia i bóle brzucha, które zwykle pojawiają się kilka godzin po jedzeniu.

Liczba osób, które uważają, że mają nietolerancję pokarmową, dramatycznie wzrosła w ostatnich latach, ale trudno powiedzieć, ile osób jest naprawdę dotkniętych. Wiele osób zakłada, że mają nietolerancję pokarmową, podczas gdy prawdziwą przyczyną ich objawów jest coś innego.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

Ogólnie rzecz biorąc, osoby z nietolerancją pokarmową zwykle doświadczają:

Objawy te pojawiają się zwykle kilka godzin po jedzeniu.

Ustalenie, czy masz nietolerancję pokarmową, może być trudne, ponieważ są to ogólne objawy typowe dla wielu innych schorzeń.

Czy istnieje test na nietolerancję pokarmową?

Wiele firm produkuje testy na nietolerancję pokarmową, ale testy te nie są oparte na dowodach naukowych i nie są zalecane przez British Dietary Association (BDA).

Najlepszym sposobem zdiagnozowania nietolerancji pokarmowej jest monitorowanie objawów i spożywanych pokarmów. Zobacz, co się stanie, gdy na jakiś czas odetniesz podejrzany pokarm, a następnie ponownie wprowadzisz go do swojej diety.

Dziennik żywności

Spróbuj prowadzić dziennik jedzenia, zwracając uwagę:

  • jakie jedzenie jesz
  • wszelkie objawy pojawiające się po spożyciu tych produktów
  • kiedy wystąpią te objawy

Próbna dieta eliminacyjna

Kiedy już zorientujesz się, które pokarmy mogą powodować objawy, możesz spróbować wykluczyć je z diety pojedynczo i obserwować ich wpływ.

Spróbuj usunąć podejrzany pokarm z diety na 2 do 6 tygodni i zobacz, czy objawy się poprawią.

Ponownie wprowadź jedzenie, aby zobaczyć, czy objawy powrócą. Może się okazać, że tolerujesz pewien poziom i objawy pojawiają się tylko wtedy, gdy masz więcej niż ta ilość.

Rozważ wizytę u dietetyka, aby upewnić się, że podczas wykonywania tej próby otrzymujesz wszystkie zalecane składniki odżywcze w ciągu dnia. Znajdź zarejestrowanego dietetyka .

Nigdy nie ograniczaj diety swojego dziecka, chyba że zostało to zalecone przez dietetyka lub lekarza.

Czy moje objawy mogą być czymś innym?

Jeśli regularnie masz biegunkę, wzdęcia, ból brzucha lub wysypkę skórną, ale nie masz pewności co do przyczyny, zgłoś się do lekarza rodzinnego.

Lekarz rodzinny może zdiagnozować przyczynę na podstawie objawów i historii choroby. W razie potrzeby zlecą badania, takie jak badania krwi .

Możesz także samodzielnie przeprowadzić badania. Pomocne może być poznanie innych schorzeń, które powodują podobne objawy. Na przykład dowiedz się o:

Jelito jest wrażliwym narządem i często występują objawy jelitowe, gdy byłeś chory lub czujesz się wyczerpany lub zestresowany.

Czy jest to nietolerancja pokarmowa czy alergia pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa to nie to samo, co alergia pokarmowa . Oto jak odróżnić różnicę.

Alergia pokarmowa:

  • to reakcja układu odpornościowego (obrona organizmu przed infekcją). Twój układ odpornościowy błędnie traktuje białka znajdujące się w żywności jako zagrożenie
  • może wywołać objawy alergii, takie jak wysypka, świszczący oddech i swędzenie po zjedzeniu niewielkiej ilości pokarmu (objawy te zwykle pojawiają się szybko)
  • często dotyczy określonej żywności. Typowe alergie pokarmowe u dorosłych obejmują alergie na ryby, skorupiaki i orzechy. Typowe alergie pokarmowe u dzieci obejmują mleko , jajka , ryby, orzeszki ziemne i inne orzechy
  • może zagrażać życiu

Nietolerancja pokarmowa:

  • nie angażuje układu odpornościowego – nie ma reakcji alergicznej i nigdy nie zagraża życiu
  • powoduje objawy, które pojawiają się stopniowo, często kilka godzin po zjedzeniu problematycznej żywności
  • powoduje objawy tylko wtedy, gdy jesz znaczną ilość pożywienia (w przeciwieństwie do alergii, gdzie tylko śladowe ilości mogą wywołać reakcję)
  • może być spowodowany wieloma różnymi rodzajami żywności

Dowiedz się więcej o diagnostyce alergii pokarmowych .

Co powoduje nietolerancję pokarmową?

Często nie jest jasne, dlaczego dana osoba jest wrażliwa na określone pokarmy.

Jeśli objawy wystąpią po spożyciu produktów mlecznych, możliwe, że masz nietolerancję laktozy . Oznacza to, że Twój organizm nie może strawić laktozy, naturalnego cukru znajdującego się w mleku, jogurcie i miękkich serach. Lekarz rodzinny może zazwyczaj zdiagnozować nietolerancję laktozy, analizując objawy i historię choroby.

Niektórzy ludzie mają problemy z trawieniem pszenicy i po jedzeniu chleba odczuwają wzdęcia, wiatry, biegunkę, wymioty i ból brzucha. Przeczytaj więcej o nietolerancji pszenicy (znanej również jako wrażliwość na pszenicę).

W przeciwnym razie winowajcą może być dodatek do żywności, substancja chemiczna lub zanieczyszczenie, takie jak:

  • glutaminian sodu (MSG)
  • kofeina
  • alkohol
  • sztuczne słodziki
  • histamina (występująca w Quorn, grzybach, marynowanych i peklowanych potrawach oraz napojach alkoholowych)
  • toksyny, wirusy, bakterie lub pasożyty, które skaziły żywność
  • sztuczne barwniki spożywcze, konserwanty lub wzmacniacze smaku

Nietolerancja glutenu

Wiele osób wycina gluten z diety, myśląc, że nie toleruje go, ponieważ objawy pojawiają się po spożyciu pszenicy.

Ale trudno jest wiedzieć, czy te objawy są spowodowane nietolerancją glutenu, nietolerancją czegoś innego w pszenicy, czy też nie mają w ogóle nic wspólnego z pszenicą. Warto przeczytać więcej o wycinaniu chleba z diety .

Bardzo niewiele osób musi wyeliminować gluten z diety, chociaż jest to ważne, jeśli masz celiakię (która nie jest nietolerancją ani alergią, ale chorobą autoimmunologiczną).

Jak sobie z tym radzę?

Jeśli masz pewność, że nie tolerujesz określonego pokarmu, jedynym sposobem na poradzenie sobie z tym jest zaprzestanie jedzenia na chwilę, a następnie ponowne wprowadzenie małych ilości, jednocześnie monitorując, ile możesz zjeść bez wywoływania objawów.

Sprawdź etykiety żywności, aby zobaczyć, jakich rodzajów żywności unikać.

Jeśli uważasz, że Twoje dziecko może mieć nietolerancję pokarmową, skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem przed wyeliminowaniem pokarmów z diety, ponieważ ograniczona dieta może wpłynąć na ich wzrost i rozwój. Na przykład mleko krowie jest ważnym źródłem wapnia, witaminy D i białka.

Kiedy muszę zobaczyć się ze specjalistą?

Lekarz rodzinny może skierować Cię do specjalisty, jeśli nie jest pewien, co powoduje Twoje objawy i potrzebne są dalsze badania.

Możesz również otrzymać skierowanie, jeśli Twoje dziecko ma objawy ze strony przewodu pokarmowego (takie jak ból brzucha i biegunka) oraz: