Ponieważ połykanie jest złożonym procesem, istnieje wiele powodów, dla których może rozwinąć się dysfagia.
Istnieją 2 główne typy dysfagii, spowodowane problemami z:
- usta lub gardło – znane jako dysfagia ustno-gardłowa
 - przełyk (przewód, który przenosi pokarm z ust do żołądka) – znany jako dysfagia przełyku
 
Poniżej wyjaśniono niektóre przyczyny dysfagii.
Przyczyny neurologiczne
Uszkodzenie układu nerwowego (mózgu i rdzenia kręgowego) może wpływać na nerwy odpowiedzialne za rozpoczynanie i kontrolowanie połykania.
Niektóre neurologiczne przyczyny dysfagii obejmują:
- udar
 - stany neurologiczne, które z czasem powodują uszkodzenie mózgu i układu nerwowego, w tym choroba Parkinsona , stwardnienie rozsiane , demencja i choroba neuronu ruchowego
 - guzy mózgu
 - myasthenia gravis – rzadka choroba powodująca osłabienie mięśni
 
Wady wrodzone i rozwojowe
Termin „wrodzony” odnosi się do czegoś, z czym się rodzisz. Warunki rozwojowe wpływają na sposób, w jaki się rozwijasz.
Wrodzone lub rozwojowe stany, które mogą powodować dysfagię, obejmują:
- trudności w uczeniu się – gdzie uczenie się, rozumienie i komunikowanie się są trudne
 - porażenie mózgowe – grupa schorzeń neurologicznych, które wpływają na ruch i koordynację
 - rozszczep wargi i podniebienia – częsta wada wrodzona powodująca pęknięcie lub pęknięcie górnej wargi lub podniebienia
 
Przeszkoda
Stany powodujące niedrożność gardła lub zwężenie przełyku (rurka przenosząca pokarm z ust do żołądka) mogą utrudniać połykanie.
Niektóre przyczyny niedrożności i zwężenia obejmują:
- rak jamy ustnej lub rak gardła, taki jak rak krtani lub rak przełyku – po wyleczeniu tych nowotworów niedrożność może już nie stanowić problemu
 - woreczki gardłowe (gardłowe) – w górnej części przełyku rozwija się duży worek, który ogranicza zdolność połykania zarówno płynów, jak i ciał stałych; to rzadki stan, który dotyka głównie osoby starsze
 - eozynofilowe zapalenie przełyku – rodzaj białych krwinek (eozynofili) odkłada się w wyściółce przełyku w wyniku reakcji na pokarmy, alergeny lub refluks żołądkowy; narost uszkadza wyściółkę przełyku i powoduje trudności w połykaniu
 - radioterapia – może powodować blizny, które zwężają kanał w gardle i przełyku
 - choroba refluksowa przełyku (ang. gastro-oesophageal reflux disease, GORD) – kwas żołądkowy może powodować rozwój tkanki bliznowatej, zwężając przełyk
 - infekcje, takie jak gruźlica lub pleśniawki – mogą prowadzić do zapalenia przełyku (zapalenie przełyku)
 
Warunki mięśniowe
Każdy stan, który wpływa na mięśnie używane do wypychania pokarmu w dół przełyku i do żołądka, może powodować dysfagię, chociaż takie stany są rzadkie.
Dwa stany mięśniowe związane z dysfagią to:
- twardzina skóry – w której układ odpornościowy (naturalny system obronny organizmu) atakuje zdrowe tkanki, prowadząc do usztywnienia mięśni gardła i przełyku
 - achalazja – gdzie mięśnie przełyku tracą zdolność rozluźniania się i otwierania, aby umożliwić przedostanie się pokarmu lub płynu do żołądka
 
Inne przyczyny
Mięśnie używane do połykania mogą z wiekiem słabnąć. Może to wyjaśniać, dlaczego dysfagia jest stosunkowo częsta u osób starszych.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) to zbiór chorób płuc, które utrudniają prawidłowe oddychanie. Trudności w oddychaniu mogą czasami wpływać na zdolność połykania.
Dysfagia może również czasami rozwinąć się jako powikłanie operacji głowy lub szyi.