Dokładna przyczyna astmy nie jest znana.
Osoby z astmą mają opuchnięte (stan zapalny) i „wrażliwe” drogi oddechowe, które w odpowiedzi na pewne czynniki wyzwalające stają się wąskie i zatkane lepkim śluzem.
Sugerowano genetykę, zanieczyszczenia i nowoczesne standardy higieny jako przyczyny, ale obecnie nie ma wystarczających dowodów, aby wiedzieć, czy którekolwiek z nich powoduje astmę.
Kto jest zagrożony?
Szereg czynników może zwiększyć Twoje szanse na astmę. Obejmują one:
- cierpiących na stan związany z alergią, taki jak egzema , alergia pokarmowa lub katar sienny – są to stany atopowe
 - z astmą lub stanami atopowymi w rodzinie
 - miał zapalenie oskrzelików – częstą infekcję płuc w dzieciństwie
 - narażenie na dym tytoniowy w dzieciństwie
 - twoja matka pali w czasie ciąży
 - urodzić się przedwcześnie (przed 37 tygodniem) lub z niską masą urodzeniową
 
Niektóre osoby mogą również być narażone na ryzyko rozwoju astmy podczas wykonywania swojej pracy.
Wyzwalacze astmy
Objawy astmy często pojawiają się w odpowiedzi na wyzwalacz. Typowe wyzwalacze obejmują:
- infekcje, takie jak przeziębienie i grypa
 - alergie – np. na pyłki, roztocza, sierść zwierząt czy pióra
 - dym, opary i zanieczyszczenie
 - leki – zwłaszcza przeciwzapalne środki przeciwbólowe, takie jak ibuprofen i aspiryna
 - emocje, w tym stres lub śmiech
 - pogoda – np. nagłe zmiany temperatury, zimne powietrze, wiatr, burze, upał i wilgotność
 - pleśń lub wilgoć
 - ćwiczenie
 
Kiedy już znasz swoje wyzwalacze, próba uniknięcia ich może pomóc kontrolować objawy astmy.
Asthma UK ma więcej informacji na temat czynników wyzwalających astmę .
Astma związana z pracą
W niektórych przypadkach astma jest związana z substancjami, na które możesz być narażony w pracy. Nazywa się to astmą zawodową.
Niektóre z najczęstszych przyczyn astmy zawodowej obejmują:
- izocyjaniany (chemikalia często spotykane w farbach w sprayu)
 - mąka i pył zbożowy
 - kalafonia (substancja często znajdująca się w oparach lutowniczych)
 - lateks
 - Zwierząt
 - pył drzewny
 
Opryskiwacze malarskie, piekarze, cukiernicy, pielęgniarki, pracownicy chemicy, osoby zajmujące się zwierzętami, robotnicy drzewni, spawacze i pracownicy przetwórstwa spożywczego to przykłady osób, które mogą być bardziej narażone na działanie tych substancji.
Chcieć wiedzieć więcej?