Celiakia – leczenie

Celiakię zwykle leczy się po prostu wykluczając z diety pokarmy zawierające gluten.

Zapobiega to uszkodzeniu wyściółki jelit (jelita) i związanym z tym objawom, takim jak biegunka i ból brzucha .

Jeśli masz celiakię, musisz na całe życie zrezygnować ze wszystkich źródeł glutenu. Twoje objawy powrócą, jeśli będziesz spożywać pokarmy zawierające gluten, co spowoduje długotrwałe szkody dla zdrowia.

Może to brzmieć zniechęcająco, ale Twój lekarz rodzinny może udzielić Ci pomocy i porady na temat sposobów zarządzania dietą. Twoje objawy powinny ulec znacznej poprawie w ciągu kilku tygodni od rozpoczęcia diety bezglutenowej. Jednak całkowite wyleczenie układu pokarmowego może zająć do 2 lat.

Twój lekarz rodzinny zaproponuje Ci coroczną kontrolę, podczas której zmierzy się Twój wzrost i waga oraz przeanalizuje objawy. Zapytają Cię również o Twoją dietę i ocenią, czy potrzebujesz dalszej pomocy lub specjalistycznej porady żywieniowej.

Dieta bezglutenowa

Kiedy po raz pierwszy zdiagnozowana zostanie celiakia, zostaniesz skierowany do dietetyka, który pomoże Ci dostosować się do nowej diety bez glutenu. Mogą również zapewnić zbilansowaną dietę i zawierać wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Jeśli masz celiakię, nie będziesz już mógł jeść żywności zawierającej jęczmień, żyto lub pszenicę, w tym farinę, mąkę graham, kaszę mannę, durum, kuskus i orkisz.

Nawet jeśli spożywasz tylko niewielką ilość glutenu, na przykład łyżkę makaronu, możesz mieć bardzo nieprzyjemne objawy jelitowe. Jeśli regularnie spożywasz gluten, będziesz również narażony na większe ryzyko rozwoju osteoporozy i raka w późniejszym życiu.

Przeczytaj więcej o powikłaniach celiakii .

Jako białko gluten nie jest niezbędny w Twojej diecie i można go zastąpić innymi pokarmami. Wiele bezglutenowych alternatyw jest szeroko dostępnych w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością, w tym makarony, spody do pizzy i chleb. Niektórzy lekarze pierwszego kontaktu mogą dostarczać produkty bezglutenowe na receptę.

Wiele podstawowych produktów spożywczych – takich jak mięso, warzywa, ser, ziemniaki i ryż – jest naturalnie wolnych od glutenu, więc nadal możesz je włączyć do swojej diety. Twój dietetyk może pomóc Ci określić, które produkty są bezpieczne, a które nie. Jeśli nie masz pewności, użyj poniższych list jako ogólnego przewodnika.

Żywność zawierająca gluten (niebezpieczna do spożycia)

Jeśli masz celiakię, nie jedz następujących produktów, chyba że są oznaczone jako wersje bezglutenowe:

  • chleb
  • makaron
  • płatki
  • herbatniki lub krakersy
  • ciasta i ciastka
  • ciasta
  • sosy i sosy

Ważne jest, aby zawsze sprawdzać etykiety kupowanej żywności. Wiele produktów spożywczych – szczególnie tych przetworzonych – zawiera gluten w dodatkach, takich jak aromat słodowy i modyfikowana skrobia spożywcza.

Gluten można również znaleźć w niektórych produktach nieżywnościowych, w tym w szminkach, znaczkach pocztowych i niektórych rodzajach leków.

Zanieczyszczenie krzyżowe może wystąpić, jeśli żywność bezglutenowa i żywność zawierająca gluten są przygotowywane razem lub podawane z tymi samymi naczyniami.

Żywność bezglutenowa (bezpieczna do spożycia)

Jeśli masz celiakię, możesz spożywać następujące pokarmy, które naturalnie nie zawierają glutenu:

  • większość produktów mlecznych, takich jak ser, masło i mleko
  • owoce i warzywa
  • mięso i ryby (choć nie panierowane ani panierowane)
  • ziemniaki
  • ryż i makaron ryżowy
  • Mąki bezglutenowe, w tym ryżowe, kukurydziane, sojowe i ziemniaczane

Zgodnie z prawem żywność oznaczona jako bezglutenowa może zawierać nie więcej niż 20 części na milion (ppm) glutenu.

Dla większości osób z celiakią te śladowe ilości glutenu nie będą stanowić problemu. Jednak niewielka liczba osób nie jest w stanie tolerować nawet śladowych ilości glutenu i musi stosować dietę całkowicie wolną od zbóż.

Witryna internetowa Celiac UK zawiera więcej informacji na temat prawa dotyczącego produktów bezglutenowych , a także informacje i porady dotyczące diety bezglutenowej i stylu życia .

Owies

Owies nie zawiera glutenu, ale wiele osób z celiakią unika ich spożywania, ponieważ może zostać zanieczyszczony innymi zbożami zawierającymi gluten.

Istnieją również dowody sugerujące, że bardzo niewielka liczba osób może nadal być wrażliwa na produkty bezglutenowe i niezawierające zanieczyszczonego owsa. Dzieje się tak, ponieważ owies zawiera białko zwane aweniną, które jest odpowiednie dla większości osób z celiakią, ale w kilku przypadkach może wywoływać objawy.

Jeśli po omówieniu tego z lekarzem, chcesz włączyć owies do swojej diety, sprawdź, czy owies jest czysty i nie ma możliwości wystąpienia zanieczyszczenia.

Powinieneś unikać jedzenia owsa, dopóki Twoja dieta bezglutenowa nie zacznie w pełni działać, a objawy ustąpią. Gdy objawy ustąpią, stopniowo ponownie wprowadzaj owies do swojej diety. Jeśli ponownie wystąpią objawy, przestań jeść owies.

Rady dotyczące karmienia dziecka

Nie wprowadzaj glutenu do diety dziecka przed ukończeniem 6. miesiąca życia. Mleko matki jest naturalnie bezglutenowe, podobnie jak wszystkie preparaty mleczne dla niemowląt.

Jeśli masz celiakię, Celiac UK zaleca stopniowe wprowadzanie produktów zawierających gluten, gdy dziecko ma 6 miesięcy. Należy to dokładnie monitorować.

Strona internetowa Celiac UK zapewnia wsparcie dla rodziców .

Inne zabiegi

Oprócz wyeliminowania z diety pokarmów zawierających gluten, dostępnych jest wiele innych metod leczenia celiakii. Zostały one opisane poniżej.

Szczepienia

U niektórych osób celiakia może powodować mniej efektywną pracę śledziony, przez co jesteś bardziej podatny na infekcje.

W związku z tym możesz potrzebować dodatkowych szczepień, w tym:

Jeśli jednak choroba trzewna nie wpływa na śledzionę, szczepienia te zwykle nie są konieczne.

Suplementy

Twój lekarz rodzinny lub dietetyk może nie tylko wyeliminować gluten z diety, ale także zalecić przyjmowanie suplementów witaminowo-mineralnych, przynajmniej przez pierwsze 6 miesięcy po rozpoznaniu.

Zapewni to, że otrzymasz wszystkie potrzebne składniki odżywcze, podczas gdy twój układ trawienny sam się naprawi. Przyjmowanie suplementów może również pomóc w korygowaniu wszelkich niedoborów, takich jak anemia .

Opryszczkowe zapalenie skóry

Jeśli masz opryszczkowate zapalenie skóry ( swędząca wysypka, która może być spowodowana nietolerancją glutenu), wyłączenie glutenu z diety powinno to wyjaśnić.

Jednak czasami dieta bezglutenowa usuwa wysypkę, niż kontrolowanie innych objawów, takich jak biegunka i ból brzucha.

W takim przypadku można przepisać leki przyspieszające gojenie się wysypki. Prawdopodobnie będzie to lek o nazwie Dapsone, który jest zwykle przyjmowany doustnie (w postaci tabletek) dwa razy dziennie.

Dapson może powodować działania niepożądane, takie jak bóle głowy i depresję , więc zawsze zostanie Ci przepisana najmniejsza skuteczna dawka.

W celu opanowania opryszczkowego zapalenia skóry może być konieczne przyjmowanie leków przez okres do 2 lat. Po tym czasie powinnaś stosować dietę bezglutenową wystarczająco długo, aby wysypka była kontrolowana bez konieczności stosowania leków.

Oporna choroba trzewna

Celiakia oporna na leczenie jest rzadszym rodzajem choroby trzewnej, w której objawy utrzymują się nawet po przejściu na dietę bezglutenową. Przyczyny tego są niejasne.

Szacuje się, że u około 1 na 140 osób z celiakią rozwinie się oporna postać choroby.

Jeśli podejrzewa się oporną na leczenie celiakię, prawdopodobnie zostaniesz skierowany na serię badań, aby upewnić się, że objawy nie są spowodowane przez inny stan.

Jeśli nie można znaleźć innej przyczyny, a diagnoza zostanie potwierdzona, zostaniesz skierowany do specjalisty. Opcje leczenia obejmują leki steroidowe (kortykosteroidy) , takie jak prednizolon, które pomagają blokować szkodliwe działanie układu odpornościowego.