Zatrucie

Zatrucie ma miejsce, gdy dana osoba jest narażona na działanie substancji, która może zaszkodzić jej zdrowiu lub zagrozić życiu.

W latach 2013-14 prawie 150 000 osób zostało przyjętych do szpitala z zatruciem w Anglii.

Większość przypadków zatrucia ma miejsce w domu, a dzieci poniżej 5 roku życia są najbardziej narażone na przypadkowe zatrucie.

W około 1 na 4 zgłoszonych przypadków dana osoba celowo zatruła się w wyniku celowego samookaleczenia .

Oznaki i objawy zatrucia

Objawy zatrucia zależą od rodzaju trucizny i jej ilości, ale ogólne kwestie, na które należy zwrócić uwagę, to:

  • wymioty
  • bóle brzucha
  • dezorientacja
  • senność i omdlenia

Jeśli u dziecka nagle pojawią się te objawy, mogło dojść do zatrucia, szczególnie jeśli jest senne i zdezorientowane.

Co robić

Jeśli podejrzewasz, że ktoś przedawkował lub został otruty, nie próbuj sam go leczyć. Natychmiast wezwij pomoc medyczną.

Jeśli nie wydają się poważnie chore, zadzwoń do 111 po poradę.

Jeśli wykazują oznaki poważnej choroby, takie jak wymioty, utrata przytomności, senność lub napady drgawek, zadzwoń pod numer 112, aby wezwać karetkę lub zawieźć osobę do lokalnego oddziału ratunkowego.

W poważnych przypadkach może być konieczne pozostanie w szpitalu w celu leczenia. Większość osób przyjętych do szpitala z powodu zatrucia przeżyje.

Przeczytaj więcej o tym, co zrobić, jeśli uważasz, że ktoś został otruty .

Rodzaje trucizn

Trucizny można połknąć, wchłonąć przez skórę, wstrzyknąć, wdychać lub rozpryskać do oczu.

Przedawkowanie leków jest najczęstszą formą zatrucia w Wielkiej Brytanii. Może to obejmować zarówno leki dostępne bez recepty, takie jak paracetamol , jak i leki na receptę, takie jak leki przeciwdepresyjne .

Inne potencjalne trucizny to:

  • produkty gospodarstwa domowego, takie jak wybielacz
  • artykuły kosmetyczne, takie jak lakier do paznokci
  • niektóre rodzaje roślin i grzybów
  • niektóre rodzaje chemii gospodarczej i pestycydów
  • tlenek węgla
  • źle przygotowane lub ugotowane jedzenie oraz jedzenie, które spleśniało lub zostało skażone bakteriami z surowego mięsa ( zatrucie pokarmowe )
  • alkohol, jeśli nadmierna ilość jest spożywana w krótkim czasie ( zatrucie alkoholem )
  • narkotyki lub substancje rekreacyjne
  • leki przepisywane zwierzętom

Węże i owady, takie jak osy i pszczoły, nie są trujące, ale ich ukąszenia lub użądlenia mogą zawierać jad (toksynę).

Przeczytaj więcej o przyczynach zatrucia .

Zapobieganie zatruciom

Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia u siebie lub dziecka.

Obejmują one uważne przeczytanie ulotki informacyjnej dla pacjenta, która jest dołączona do leku i upewnienie się, że wszelkie trujące substancje są zamknięte w miejscu niewidocznym i niedostępnym dla dzieci.

Przeczytaj więcej o zapobieganiu zatruciom .